Pestera Ghetarul de la Vartop

Colectia 'Pesterile Romaniei'
Pestera Ghetarul de la Vartop
 
autori: Ovidiu Guja, Iosif Viehmann - colectia "Pesterile Romaniei"
64 pagini color, coperta cartonata, text bilingv in limbile romana si engleza.

 

Cunoscuta inca de la stabilirea primilor locuitori in zona, ca dealtfel si pestera sora mai mare si mai cunoscuta Pestera Ghetarul de la Scarisoara, Pestera Ghetarul de la Vartop i-a atras pe turisti prin prezenta ghetii in subteran. In 1956 un grup de speologi condus de Marcian Bleahu si Iosif Viehmann patrunde in subteran dincolo de Sala Ghetarului. 

Au descoperit 300 de metri de galerie subterana decorata cu formatiuni spectaculoase de calcit, galerie care face din pestera unul din punctele de atractie ale Parcului Natural Apuseni si faima catunului Casa de Piatra. Cativa ani mai tarziu pestera intra in istorie prin descoperirea de catre un grup de speologi condus de Iosif Viehmann a unei urme de neanderthalian veche de 62000 ani.

Iosif Viehmann isi aminteste in album momentele primei intrari in pestera si clipele in care au descoperit celebra „urma de la Vartop”. Albumul reproduce prima harta a pesterii, realizata in 1956 si fotografia „Traznetului”, formatiune disparuta in decursul anilor. Povestea este completata de fotografiile realizate de catre Ovidiu Guja impreuna cu prietenii si colegii de la Societatea Nationala de Speologie in timpul scolilor de fotografie pe care le organizeaza la Casa de Piatra.