SpeleoCamp 2009

Participanti:

Membri SNS: Camelia Stefanescu, Josif Gergely (Jojika), Mihai Iliescu (Mitza), Lucian Balanica, Ovidiu Guja
Invitati: Giorgiana Soit, Cici Dancu, Adrian Varga, Rares Tosa (Haspi), Doru Macovei
 
 
 
 

 

Izbucul de la Coliba Ghiobului (3404/12) - 8-9 septembrie 2009

Valea Gardisoara gazduieste in afara Izbucului Tauz inca doua izbucuri care fiecare dreneaza parti importante din Platourile Batrana si Baliceana. Izbucul de la Coliba Ghiobului dreneaza probabil o parte importanta din Platoul Batrana si constituie de mai multi ani un obiectiv principal pentru SNS. Apa iese pe gura pesterii dintr-un izbuc care a fost trecut cu scafandrul autonom o singura data de catre Gabor Halasi. Acesta a traversat sifonul lung de 50 metri si a raportat o sala post-sifon in care apa apare dintr-un al doilea sifon, dar si o galerie ascendenta care ar putea scurtcircuita acest din urma sifon.
 
Adancimea redusa a sifonului din aval, doar 8 metri, a determinat ca in urma cu doi ani, profitand de seceta din toamna, o echipa compusa din Dan Bogdan si Ovidiu Guja sa incerce golirea sifonului. Pompa de capacitate redusa a permis doar scaderea oglinzii de apa cu 1 metru, dupa un pompaj de 10 ore.
 
In 8 septembrie o echipa compusa din Jojika, Cici, Camelia si Ovidiu au inceput pompajul in conditiile in care volumul de apa permis de pompe putea ajunge la 72 mc/ora. Pomparea a inceput in jurul orei 10 si s-a terminat in jurul orei 19, timp in care s-a ajuns la -5 m.
 
In data de 9 septembrie s-au alaturat echipei Lucian, Mitza si Adrian. Dupa alte 4 ore de pompaj s-a reusit inlaturarea apei din sifon si in jurul orei 14:30 s-a patruns dincolo de sifon. Daca ramura descendenta este relativ abrupta, ramura ascendenta are o panta de mai lina si dupa circa 30 de metri iese in sala semnalata de Gabor Halasi. Dimensiunile salii sunt modeste si odata iesit din galeria de acces ajungi in fata celui de-al doilea sifon. Cercetarile intreprinse in sala nu au dus la gasirea continuarii dorite, lucru de altfel asteptat datorita faptului ca dupa golirea sifonului curentul de aer asteptat sa-si faca prezenta nu s-a facut simtit.
 
La iesire un firav paraias care se scurgea totusi in sifon a facut ca trecerea sa se faca prin apa.
 
Izbucul ajunge astfel la aproape 100 metri lungime dezvoltati pe o diaclaza perpendiculara pe Valea Gardisoara si paralela cu valea din dreapta intrarii in pestera.
 

Pestera de langa Izbucul Ghiobului - 11 septembrie 2009

Lucian si Mitza intra pentru forarea stramtorii din capat in conditii de curent de aer si zgomot de apa. Dupa inlaturarea unui colt de stanca care impiedica patrunderea in stramtoarea din care venea zgomotul si aerul constata ca diaclaza nu este penetrabila. 
 

Avenul de la Tub - 7 septembrie 2009

Jojika si OviG intra in Avenul de la Tub. Din pacate in ciuda secetei pronuntate de afara acesta are apa care vine prin nisip si nu se poate decolmata trecerea in amonte. 
 

Pestera cu nisip II - 10 septembrie 2009

Jojika, Mitza si Lucian au continuat largirea caii de acces in PCN2 si au inaintat inca un metru. Ne apropiem de capatul zonei vizibile si pare ca tavanul ar vrea sa se orizontalizeze. 
 

S6, S4 si Sx in Platoul Vartop - 10 - 11 septembrie 2009

O echipa formata din Cami, Adrian, Cici, Ovi au plecat la Avenul lui Mitru pentru a incerca forarea stramtorii. S-a incercat decolmatarea planseului, dar fara succes si s-a mers la ponorul S6. Decolmatarea S6 inseamna o munca de Sisif cu sanse incerte, asa ca s-a renuntat. S-a vizitat S4 si mai apoi Adrian a intrat intr-un ponor care de obicei avea apa. Cum parea sa continue, OviG. a coborat si s-a oprit pe buza unei saritori de 3 metri. Din lipsa de echipament s-a intrerupt explorarea si s-a revenit a doua zi. In 11 septembrie Jojika si OviG. intra in ponor si mai coboara circa 7 metri, loc in care un firav curent de aer vine printr-o stramtoare impenetrabila.
 

Platoul Batrana - 12 septembrie 2009

O echipa formata din Cami, Lucian, Doru, Haspi, Cici, Mitza, Jojika, Giorgiana si OviG s-a deplasat ca sa continue inlaturarea grohotisului din B5. In ciuda efortului major depus o zi intreaga suntem inca departe de finalizare si lucrarile continua.

SpeleoCamp

Pictura in intuneric 2016

Ghetarul de la Vartop

Pestera Ursilor

Revista Lumea pesterilor