Pictura in intuneric

Tentatia de a "invinge" pestera predomina: un parcurs cat mai rapid, adancimi cat mai mari, tarasuri prin apa, scufundare in sifoane, toate acestea ii fac pe cei mai multi sa uite ca in subteran exista frumusete. Luati de val uitam sa privim in jurul nostru si sa contemplam opera desavarsita in liniste de catre natura.

Speologia nu trebuie sa insemne numai efort de grup pentru explorare si cercetare. Fara un contact cu "lumea" tot acest efort se consuma in interiorul grupului. Pentru ca cei din afara grupului sa inteleaga si sa aprecieze efortul tau trebuie sa-i faci sa si inteleaga pasiunea ta pentru pestera.

Ce altceva mai bine decat fotografia poate arata frumusetile din subteran si efortul depus pentru cunoasterea acestuia? Cum poti sa faci publicul sa inteleaga necesitatea protejarii lumii din subteran?

Societatea Nationala de Speologie incearca sa suplineasca aceasta lipsa si sub titlul "Pictura in intuneric" organizeaza anual o scoala de fotografie in pestera. Sa fotografiezi in subteran nu este usor pentru ca e intuneric, frig, noroi si umezeala. Si totusi in ciuda tuturor acestor neajunsuri fotografia in subteran iti ofera satisfactii pe care nu le poti avea in alta parte. Nu numai ca poti sa iti prezinti pasiunea si realizarile, dar in acelasi timp poti sa creezi propria ta lume. Un strop de lumina aici, un strop dincolo si pe sevaletul negru din fata ta poate sa apara de fiecare data o alta imagine.

SpeleoCamp

Pictura in intuneric 2016

Ghetarul de la Vartop

Pestera Ursilor

Revista Lumea pesterilor