profesionisti in studiul pesterilor.

Speologia, ca stiinta, se ocupa de studiul pesterilor si formatiunilor calcaroase si priveste formarea, structura, proprietatiile fizice, istoria, formele de viata si procesele prin care s-au format (speogeneza) acestea si evolutia lor in timp (speomorfologie).

Pesterile iti pot oferi un camp nelimitat pentru cercetare. Depinde de curiozitatea, inspiratia si cunosintele tale sa gasesti subiectul ideal pentru cercetare. Majoritatea membrilor Societatii intreprind cercetari stiintifice cu interes si curiozitate pentru fenomenele naturale si chiar daca adeseori intreprindem cercetari alaturi de cercetatori profesionisti, ceea ce intreprindem se face in mod profesionist.


Craniu de Bison Bonasus din Muntii Bihor, Romania: investigatii izotopice si morfologice

Ana-Voica Bojar, Ovidiu Guja, Andrei Pelc, Natalia Pietrowska si Stefan Vasile

in The Holocene 2015, Vol 25(7) 1134-1143

In acest studiu, am investigat din punct de vedere morfologic si geochimic un craniu descoperit intr-un put deschis situat in platoul Calineasa - Sesu Garzii din Muntii Bihor. Studiul prezinta prima datare cu C14 si compozitia in izotopi stabili a ramasitelor scheletice ale unui bizon din Carpatii romanesti.

mai mult ...cercetare-bizon

Tipuri de vermiculatii in Pestera Coiba Mare, Muntii Bihor, Romania

Ana-Voica Bojar, Ovidiu Guja, Daniel Stefanescu

in Quaternary International XXX (2014) 1-B

Materiale prelevate din vermiculatii dezvoltate pe peretii unui pasaj aflat in Pestera Coiba Mare, Muntii Bihor, Romania au fost analizate utilizand difractia pudrei in raze X (PXRD), transformata Fourier in infrarosu (FTIR), analiza dispersiei energetice (EDS).

mai mult ...cercetare-vermiculatii