Bazinul 3406 Garda Seaca versant stang 

1 Izbucul de la Tub (*)
2 Avenul de la Tub (*)

Legenda:

(*) - nu se regasesc in/nu au fost identificate cu pestera din  Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania)
(xx) - numar de ordine in Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania)

Descrierea cavitatilor:

1. Izbucul de la Tub - gura de preaplin a activului subteran care dreneaza o parte importanta din versantul stang al vaii Garda Seaca, aval de Casa de Piatra. Izbucul se afla in marginea drumului care urca la Casa de Piatra si subtraverseaza drumul printr-un tub de canalizare. Izbucul se activeaza in decurs de 2-3 ore de la caderea ploii. Intrarea prin gura de preaplin nu este posibila, dar se poate ajunge la cursul subteran prin Avenul de la tub situat deasupra izbucului. 

2. Avenul de la Tub - avenul pare sa fie descoperit in anii 80, atunci cand s-a taiat padurea de pe versant. Din spusele localnicilor, acestia cunosteau amplasarea intrarii si atunci cand am ajuns prima data intrarea era protejata cu crengi pentru a nu cadea vitele inauntru. Intrarea se afla la circa 6 metri deasupra gurii izbucului, la baza unei mici faleze si are dimensiuni de 80/40 cm. O singura verticala de aprox. 10 metri duce la cursul subteran. La baza avenului se afla o gramada de nisip de pe care in stanga si dreapta se coboara la cursul subteran amonte, respectiv aval. In aval dupa un mic parcurs pe o galerie joasa se ajunge la un sifon care impiedica inaintarea chiar si in conditii de seceta severa. In spre stanga, galeria devine imediat joasa si apa apare dintr-o balta alimentata de cursul subteran. La ploi si mai ales la viitura, avenul este inecat pe o inaltime de peste 5 metri. Am tatonat in decursul anilor o posibilitate de continuare in amonte, posibilele pierderi identificate fiind la peste 500 m aerieni de exurgenta, mai ales ca nisipul si denivelarea dintre sifonul amonte si cel aval ar fi permis coborarea nivelului de curgere cu mai bine de 50 cm.  

In 15.10.2011 Ovidiu Guja si Jojika Gergely intra din nou in aven si gasesc nivelul baltii suficient de scazut ca dincolo de aceasta sa se poata vedea o plaja cu pietris si o galerie accesibila de forma unei chei. Incearca fara rezultate notabile sa  scada nivelul apei in balta si renunta dupa 3 ore de lucru. In 20.10.2011 Ovidiu revine impreuna cu Mihai Husleag in aven si dupa 5 ore de lucru reusesc sa coboare nivelul apei astfel incat intre tavan si oglinda apei sunt 15 cm. Ovidiu intra taras in stramtoare si reuseste sa treaca in partea cealalta. Galeria continua ingust 8 - 9 metri dupa care se largeste si permite inaintarea in picioare. Dupa inca 10 metri apa apare din dreapta galeriei, de sub perete, dintr-un mic la de sifon care este impenetrabil. In fata, caleria continua ascendent inca 6 metri. Intreaga portiune nou descoperita este inecata in conditii de precipitatii chiar lipsite de importanta. Cu toate ca activul a fost puternic murdarit in timpul lucrului, in albia Gardei Seci nu a putut fi identificat locul in care activul iese in vale.    

Bazinul 3406 Valea Vulturului 

3 Izbucul Vulturului (*)
4 Pestera din Poiana Vulturului (*)
5 Pestera de langa Poiana Vulturului (*)

3. Izbucul Vulturului - il mentionam pentru ca este exurgenta apelor care dreneaza versantul drept al Vaii Vulturului aval de Poiana Calineasa. Izbucul este impenetrabil.

4. Pestera din Poiana Vulturului - probabil inscrisa in Catalog, dar pana in prezent nu am identificat-o. Se afla in partea dreapta a poienii sub peretele de stanca care se vede de la colibele din poiana. Pestera este permanent activa, cu debit constant, chiar si in perioadele de mare seceta. Dupa un prag de cca 1.10 m galeria se stramteaza si dupa o trecere stramta se poate inainta in picioare cca 15 m. Din acest loc se simte bine curentul de aer si se aude sunetul promitator al unei cascade. Inaintarea se poate face taras pe un nivel de eroziune aflat la circa 1 metru deasupra activului. Dupa 6 metri unde pestera se inchide. Curentul de aer si sunetul vin dintr-o fisura impenetrabila aflata desupra pragului. (Ultima explorare: Jojika Gergely si Ovidiu Guja oct. 2011)

5. Pestera de langa Poiana Vulturului - probabil prezenta si in Catalog. Pestera se afla aval de Pestera din Poiana Vulturului, in acelasi perete de stanca. Activul este permanent chiar si in conditii de seceta mare. Galeria joasa este de la intrare acoperita de apa. Inaintarea se face taras si in patru labe pe circa 50 m. In partea terminala se merge prin apa circa 6 metri dupa care urmeaza un moment de respiri si apoi inaintarea se poate face taras prin apa pentru inca 6 metri. La capatul lor apa apare dintr-un mic sifon direct de sub stanca. (Ultima explorare: Jojika Gergely si Ovidiu Guja - oct. 2011)

SpeleoCamp

Pictura in intuneric 2016

Ghetarul de la Vartop

Pestera Ursilor

Revista Lumea pesterilor