Despre claritate si locomotive in pestera (exemple) – 2

September 26, 2013

Concursul de fotografie “Fotografia anului in speologie” poate fi accesat [aici]. Daca intentionezi sa participi la concursa sau esti interesat de fotografia speologica, ai putea fi interesat de exemplele de mai jos si care continua seria de articole despre fotografia in pestera.

Am fost nemultumit de exemplele din articolul precedent. M-am gandit sa-l sterg sau sa il modific, dar putin cizelat textul ar merge, asa ca l-am lasat.

Am profitat de vremea proasta si am intrat in pestera ca sa produc exemple :). Sunt doua cadre pe care le-am folosit pentru exemplificare. Nu vreau sa discut despre modul de realizare, ci sa va las sa faceti o comparatie intre imagini.

Cu blitz-ul de pe aparat obtii o fotografie pe care o faci atunci cand esti in tura si ai o sapuniera la tine sau cand vizitezi ocazional o pestera si vrei sa importalizezi clipa. Dat fiind scopul, fotografia e buna, dar n-are ce cauta intr-un concurs.

OV2_7280

In imaginea de mai jos putem insa discuta si despre calitate: imaginea incepe sa prinda dimensiune si culoare. E foarte statica, dar asta e alta poveste.OV2_7282

Nu acelasi lucru se poate spune despre fotografia de mai jos unde speologul e neclar si cu un far in cap. Situatia e des intalnita in multe fotografii de pestera si e data de timpul lung de expunere si miscarea personajului in timpul expunerii.

OV2_7283

Varianta cea mai des intalnita e cea in care in locul farului speolgul are in cap un reflector.

OV2_7331

Ca se poate si fara sa orbesti privitorul puteti vedea in imaginea de mai jos.

OV2_7332

Daca vrem sa aducem mai mult dinamism fotografiei mai introducem un personaj.

OV2_7335In cazul ultimelor doua fotografii putem discuta de calitate in fotografia speologica.

Posted in: Fotografie, Speologie

SpeleoCamp

Pictura in intuneric 2016

Ghetarul de la Vartop

Pestera Ursilor

Revista Lumea pesterilor