Olargues (Franta) – 14 – 20 august 2011 Prima reuniune internationala a fotografilor lumii subterane (III)

October 10, 2011

In zilele urmatoare a urmat ceva ce poate semana cu ceea ce ne-au intrebat speologii francezi care intrau in Cabrespine: “Voi sunteti cei care participati la safari-ul foto?”. N-a fost chiar Safari, dar pentru noi au urmat in 4 zile Grotte des Ecossaises, Grotte de Pousselieres, Aven des Roses, Grotte du PN77. Ceilalti participanti au mai avut la dispozitie Sources de la Douche, Grotte de l’Ascension, Aven des Crozes, Aven des Perles, Grotte de Lauzinas, Aven du Marcou.

Ziua de sambata a fost gandita din start ca o zi speciala, fara intrare in pestera. Prima parte a zilei fost dedicata discutiilor tehnice. Kevin Downey a moderat o discutie despre utilizarea in pestera a obiectivelor cu deschidere foarte mare, Dave Bunnell a avut o prezentare despre fotografia 3D in pestera si Berndt Kliebhan a prezentat un mini sistem pentru deplasarea camerei video in pestera. Noutati tehnice sunt prea putine, domeniul este destul de restrictiv si e dificil de inventat ceva nou. 3D-ul pare sa fie noua tendinta. Practic daca intelegi si aplici principiile de baza poti obtine o fotografie expusa corect. Diferenta dintre o fotografie bine expusa si o fotografie de nota 10 tine 100% de fotograf si inseamna experienta de speolog si fotograf pe care o are fiecare si simtul artistic pe care il ai sau il dobandesti. Acelasi cadru poate fi redat in mod diferit de fiecare fotograf si daca aveti rabdare sa priviti site-urile pe care au fost publicate fotografiile va puteti convinge de acest lucru.

Spuneam mai demult la o scoala foto ca ai facut o fotografie reusita daca il faci pe privitor sa se vada in locul personajului din fotografie sau macar al fotografului. E prea mult sa spui ca reusesti sa-l faci pe privitor sa descopere exploratorul care zace in el?     </div>
        <div class= Posted in: Fotografie, Speologie

SpeleoCamp

Pictura in intuneric 2016

Ghetarul de la Vartop

Pestera Ursilor

Revista Lumea pesterilor